Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film, The reason i jump

2 april, 2022 |14:00 - 16:00

€8,50

Wanneer: Zaterdag 2 april 2022
Tijd: 14.00 uur, duur: 82 minuten
Locatie: Filmhuis de Spiegel
Adres: Stationsplein 5, 6411 NE Heerlen
Organisatie: Filmhuis de Spiegel
Info: Filmhuis de Spiegel The reason i jump
Entree: € 8,50

Over de film:
In 2007 schreef de destijds 13-jarige Naoki Higashida uit Japan de bestseller ‘The Reason I Jump’, waarmee hij een inkijkje gaf in zijn belevingswereld als niet-sprekend kind met autisme. Met de gelijknamige documentaire gebruikt regisseur Jerry Rothwell de kracht van cinema om deze intense zintuiglijke wereld te verbeelden.
Het leverde intieme portretten op van vijf opmerkelijke, niet-sprekende autistische, jongeren uit diverse werelddelen. Jonge mensen die de werkelijkheid op uiteenlopende manieren ervaren en geleerd hebben om zich toch te kunnen uiten.

De rake scènes maken indruk, openen de ogen en vallen vaak samen met de woorden uit Naoki’s boek. In een maalstroom van gedachten, gevoelens, zintuiglijke ervaringen en herinneringen beseft hij geleidelijk steeds meer wat zijn autisme voor hem betekent. Hoe zijn perceptie verschilt van die van anderen en waarom hij doet zoals hij doet. Bijna als een routekaart in zijn brein.

De op Sundance met de publieksprijs bekroonde documentaire The Reason I Jump doet in visueel opzicht exact waar het baanbrekende gelijknamige boek waar de film op gebaseerd is op zinspeelt: invoelbaar maken hoe het is om een non-verbale vorm van autisme te hebben.

Bijzonderheden:
In het kader van de Wereld Autismedag vertonen we op zaterdag 2 april de documentaire The Reason I Jump van Jerry Rothwell. De bekende Britse schrijver David Mitchell vertaalde samen met zijn vrouw Keiko Yoshida het boek van Naoki Higashida naar het Engels en schreef ook de inleiding. Hij heeft zelf een zoon met autisme en licht daarom in deze documentaire een aantal aspecten toe. Het boek ‘Waarom ik soms op en neer spring’ werd in 2018 in Nederland uitgegeven door Boekerij Meulenhoff.
AN The reason i jump.png

Gegevens

Datum:
2 april, 2022
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€8,50

Locatie

Filmhuis De Spiegel
Stationsplein 5
Heerlen, 6411 NE Nederland