Terugkijken Webinar Beter samenwerken: cliënt, ouders en hulpverleners


Op 24 november 2020 vond het webinar 'Beter samenwerken: cliënt, ouders en hulpverleners' plaats. Er keken 400 mensen online mee!

Dit Webinar was een initiatief van het Expertisenetwerk Autisme Amsterdam, met medewerking van het Leo Kannerhuis, de Heeren van Zorg en AIC Amsterdam/NVA. Het Autisme Netwerk Zuid-Limburg leverde, net als 14 andere regionale autismenetwerken, een financiële bijdrage om dit Webinar als collectief mogelijk te maken.
.
Via deze link is het webinar nog te bekijken.
 

 


Uitnodiging webinar Beter samenwerken: cliënt, ouders en hulpverleners


24 november van 11.00-12.30 uur


Als je autisme hebt, valt het niet mee om de optimale zorg en ondersteuning te vinden. Om allerlei redenen kunnen er frustraties ontstaan in de relaties tussen cliënt, ouders en professional. Hoe komt dat? Wat gaat er niet goed? En vooral: hoe kan dat beter? Daar gaat dit webinar over.

Het webinar is een initiatief van Expertisenetwerk Autisme Amsterdam in samenwerking met andere regionale netwerken waaronder ook Autisme Netwerk Zuid-Limburg.

Dit webinar wil vanuit de perspectieven van de cliënt, de ouders of naaste(n) en de hulpverlener, de dilemma’s belichten die kunnen ontstaan in de begeleiding en behandeling van mensen met autisme. Via een interactieve discussie met de kijkers hopen we inzichten te geven, te inspireren en mogelijkheden te creëren!

Het webinar is bedoeld voor cliënten, ouders, naasten en hulpverleners en is online te volgen via Autisme TV op YouTube. Het eerste uur delen de sprekers (cliënt, ouder/naaste, begeleider en behandelaar) kennis en ervaring in een interview begeleid door Autisme TV. De kijkers kunnen via de chat vragen stellen die vervolgens live worden beantwoord. In het laatste halfuur worden vragen via de chat beantwoord.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
• Privacy cliënt versus informatierecht ouders/naasten
• Attitude van hulpverleners in contact met en over ouders/naasten
• Kansen en mogelijkheden
• Belasting en ontlasting van ouders/naasten in het licht van de veranderingen in zorgland.

Inschrijven
Het webinar is digitaal te volgen via een link naar AutismeTV.
Inschrijven kan tot en met 22 november via onderstaande link
https://www.sigra.nl/webinar-beter-samenwerken-client-ouders-en-hulpverleners
 

 


Corona en Autisme

Op dit moment zijn veel mensen en organisaties bezig om informatie te verspreiden - voor mensen met autisme, ouders/begeleiders van mensen met autisme én hulpverleners - over hoe te informeren/begeleiden rondom corona.

Overzicht op één website bij autismenetwerk ZH-Noord

Wilma van Galen (coördinator autismenetwerk Zuid-Holland Noord en Midden) bundelt alle informatie op de website van het netwerk in ZHN.

Twee aanraders

Peter Vermeulen - Autisme en het Coronavirus: 20 tips
NVA - Zo stel je je kind met autisme gerust over het Coronavirus

Heb jij ook informatie?

Indien er informatie ontbreekt of geactualiseerd mag worden dan kun je dit mailen naar wilma.vangalen@voorzet.nl

 

 


Open avond in het kader van de autismeweek

In het kader van de autismeweek heeft het Autisme Netwerk Zuid-Limburg een open avond georganiseerd op 1 april a.s.
De heer Hugo Janssen, wethouder gemeente Brunssum opent de avond. Vervolgens kan iedereen 2 workshops volgen:
- De kracht van autisme op de werkvloer
- Sensomotorische therapie, prikkelverwerking

De open avond vindt plaats van 18.30-21.45 uur in de Brikke Oave in Brunssum.
Klik hier voor meer informatie.


 

Help ons de agenda te vullen

Op deze website is een agenda gemaakt. Daarin willen we graag activiteiten invoeren die voor en door mensen met autisme in de regio Zuid-Limburg worden georganiseerd. Weet je een activiteit, mail ons dan. Dan voegen we deze toe aan de agenda.

 

1e Symposium Autisme Netwerk enthousiast ontvangen!

Maandag 25 juni was het zover: het symposium Autisme Netwerk Zuid-Limburg nodigt uit vond plaats in het stadskantoor van de gemeente Maastricht. Het symposium was met maar liefst 170 inschrijvers helemaal volgeboekt!

Na een kort welkomstwoord van Irene Thuis (directeur MEE Zuid-Limburg) en Bert Jongen (wethouder Jeugd, Onderwijs, Studentenstad en sport gemeente Maastricht) en een inleiding door Tof Thissen (directeur UWV) gingen de aanwezigen aan de slag in maar liefst 10 verschillende workshops. Kennisdeling en ervaringen uitwisselen rondom verschillende thema’s die van belang kunnen zijn in het ondersteunen van mensen met autisme. Daar ging het om.

“goed symposium”,

“fijn elkaar te ontmoeten”

“moeten jullie vaker organiseren”

Zomaar een aantal uitspraken van deelnemers.

Autisme Netwerk Zuid-Limburg dankt alle deelnemers, alle workshopleiders en sprekers en de gemeente Maastricht voor het faciliteren van deze bijzondere avond!

Hieronder de linken naar de presentaties en een foto impressie.
Workshop Samen ervaren verbinden meedoen
Workshop Autisme en een verstandelijke beperking
Workshop Overgang jeugd WMO
Workshop Ervaringsdeskundigheid
Workshop Autisme en werk
Workshop Diagnostiek
Tof Thissen
ballonnen en logo
Irene Thuis
Bert Jongen 1
Opening
Workshop
Workshop2
Workshop3
Workshop6
Workshop4
Autisme Experience
Workshop5
Netwerken3
Netwerken2

 

Symposium Autisme Netwerk nodigt uit

Op maandag 25 juni 2018 presenteert het Autisme Netwerk Zuid-Limburg zich met dit symposium in het gemeentehuis van Maastricht. Het symposium begint om 16.45 uur met een inloop en een lichte maaltijd. Om 17.30 start het symposium met een inleiding door Tof Thissen.

Daarna zijn er twee workshoprondes met de volgende onderwerpen: Autismebeleving/hulpverlening Jeugd en hulpverlening WMO, Overgang van jeugd naar WMO/verlengde jeugdhulpverlening en WMO, Samen ervaren, verbinden en meedoen, Overgang Passend Onderwijs-Voortgezet Onderwijs, Speciaal onderwijs en vroeg signalering binnen het basisonderwijs, Werk voor mensen met autisme, Ervaringsdeskundigheid, Diagnostiek en Verstandelijk beperkt en autisme.

Op de aanmeldpagina voor het symposium staat een beschrijving van de inhoud van alle workshops.

https://autismenetwerkzuidlimburg.relakz-crm.nl/module/symposium/inschrijven.php

De eerste workshopronde is van 18.00 tot 19.00 uur. Daarna is er een pauze van 19.00 tot 19.45 uur. De tweede workshopronde is van 19.45 tot 20.45 uur. Om 20.45 uur sluit Tof Thissen het symposium af, gevolgd door een informeel samenzijn.

Het symposium is bedoeld voor professionals en beleidsmakers van zorginstellingen, scholen en gemeenten. Deelname is gratis.